Μπατσαριά (ηπειρώτικη χορτόπιτα, χωρίς φύλλο)

                                                                                                                                                                    Μπατσαριά (ηπειρώτικη χορτόπιτα, χωρίς φύλλο)        υλικά

1 κ. διάφορα χόρτα ( σέσκουλα, λάπατα, τσουκνίδα, σπανάκι, βρούβες κλπ. ή μόνο ένα από αυτά)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου
3 αβγά και 1 κρόκο
300 γρ. φέτα
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο
1 κεσέ γιαούρτι πρόβειο
1/2 φλ.τσ. ξινόγαλο
1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         παρασκευή
Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αλατίζουμε. Τ' αφήνουμε 15' και μετά τα στίβουμε με το χέρι όσο μπορούμε, να βγάλουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, για να προσθέσουμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά.

  Στο μεταξύ, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμυδάκια, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος, και τα σοτάρουμε, μαζί με τα ξερά κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο, για 3'-4'. Τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα χόρτα. Λιώνουμε με το πιρούνι τη φέτα.

 Χτυπάμε τ' αβγά σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, πιπέρι και τη φέτα και τα ανακατεύουμε στο μείγμα των χόρτων. Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο. Σε μια σαλατιέρα φτιάχνουμε το χυλό, ανακατεύοντας τα αλεύρια με το γιαούρτι, 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

 Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ένας μέτριος χυλός, που να μη χύνεται εύκολα από το κουτάλι ( αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα).
 Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το μισό χυλό. Απλώνουμε επάνω τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με το ξινόγαλο και χτυπάμε στο μείγμα τον κρόκο. Σκεπάζουμε με το χυλό τη γέμιση ( δεν πειράζει αν δεν σκεπαστεί τελείως) και βάζουμε στο φούρνο τη μπατσαριά για 50' περίπου, δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί, πριν τη βγάλoυμε.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   (σημ. υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη συνταγή της μπατσαριάς, περίπου όσες και οι νοικοκυρές που τη φτιάχνουν. Μπορείτε, με τη σειρά σας, να δοκιμάσετε άλλο χυλό, να μαράνετε στο τηγάνι τα χόρτα της γέμισης, ν΄ αντικαταστήσετε το σιμιγδάλι με τραχανά, να προσθέσετε πράσο ή άλλα μυρωδικά κ.λ.π.)

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου