Μοναδικές στο είδους τους οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης – Πότε θα ξέρουμε για τον «ένοικο» του τάφου

   karyatides-monadikotita-tafos-amfipoli-570  Μπορεί οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στην μεγακατασκευή της Αμφίπολης να μας θυμίζουν τις πανέμορφες κόρες του Ερεχθείου ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι «γέννημα-θρέμμα» της Μακεδονίας...
Οι Καρυάτιδες ως διακόσμηση υπάρχουν στο Ερέχθειο, στους Δελφούς που βρίσκεται ο περίφημος θησαυρός των Σιφνίων, στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη οι γνωστές «Μαγεμένες». Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί που έχουν μελετήσει αυτές της Ακρόπολης των Αθηνών, πάντως, οι... Μακεδόνισσες Καρυάτιδες προέρχονται από τοπικά εργαστήρια της Μακεδονίας και όχι αττικά, είναι μεταγενέστερες και εικάζουν ότι χρονολογούνται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Δεν έχουν καμμία σχέση επίσης με τις Καρυάτιδες που βρέθηκαν σε θαλαμοειδή τύμβο στη Βουλγαρία το 2013.
Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων [προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους αρχαιολόγους σύμφωνα με δηλώσεις των οποίων, ήταν από τα τελευταία πράγματα που περίμεναν να συναντήσουν κατά την ανασκαφή. Μάλιστα σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που συναντάται Καρυάτιδα σε μακεδονικό τάφο.
Οι Καρυάτιδες της Βουλγαρίας
Οι αρχαιολόγοι που αποκάλυψαν τον τύμβο Σβέτσαρι, σε βάθος περίπου 15 μέτρων και σε ξύλινο κιβώτιο καμένα οστά, και εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα χρυσά αντικείμενα, μπορεί να αιφνιδιάστηκαν με τις δικές τους... Καρυάτιδες οι οποίες βρέθηκαν στον τάφο του βασιλιά των Γετών, Δρομιχαίτη, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκείνες μοιάζουν να μιμούνται αρχαϊκές Κόρες αλλά είναι φανερό ακόμη και σε όσους δεν ανήκουν στην κοινότητα των αρχαιολόγων, ότι προέρχονται από κάποιο επαρχιακό εργαστήριο. Δεν έχουν τη χάρη των Καρυάτιδων της Αμφίπολης που αποκαλύφθηκαν ως το μπούστο, πολύ περισσότερο εκείνων στο Ερεχθείο ή του θησαυρού των Σιφνίων στους Δελφούς.
Βέβαια η σύζυγος του Δρομιχαίτη ήταν κόρη του Λυσίμαχου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Στην περίπτωση του τύμβου Σβέτσαρι ο ένας τάφος είναι δίπλα στον άλλον και δεν έχει ομοιότητες με αυτόν της Αμφίπολης» λένε αρχαιολόγοι που είδαν το μνημείο από κοντά.
Δεν πρόκειται για Καρυάτιδες αλλά για χορεύτριες με καλαθίστους που βρίσκονται στον διάκοσμο και όχι στην είσοδό του μνημείου όπως οι δύο της Αμφίπολης, υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι.
Σύμφωνα με τα όσα αποκομίζουμε από τις ανακαλύψεις, είναι φανερό πως μπορεί να μην υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των ευρημάτων, ωστόσο είναι ολοφάνερο πως τα αισθητικά πρότυπα ταξίδευαν από τόπο σε τόπο.
Αγωνία για το ποιος κρύβεται στον τάφο
Στο μεταξύ οι εικασίες ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο ισχυροποιούνται. Από τη μια ο τεράστιος περίβολος, το μέγεθος του τύμβου, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, και βέβαια επιτάφιο σήμα, το λιοντάρι, στην κορυφή.
Μπορεί να μην είχαμε δει ανάλογα ευρήματα σε μακεδονικούς τάφους, όμως όλο και περισσότεροι πια συμφωνούν πως σχετίζεται με μεγάλη προσωπικότητα (μάλλον αξιωματούχος) των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο λέοντας στην κορυφή δηλώνει σύμβολο ανδρείας. Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων, αυτά θα απασχολήσουν τη διεθνή κοινότητα των αρχαιολόγων όπως έγινε και με τις Αιγές.
Αυτό όμως που απασχολεί τώρα τους αρχαιολόγους είναι η ασφάλεια του μνημείου. Και μάλιστα περισσότερο από την -λογική και ανθρώπινη- αγωνία για την αποκάλυψη του εσωτερικού του τάφου. Ο δεύτερος σφραγιστικός τοίχος μπορεί να περιμένει γι’ αργότερα, αφού προτεραιότητα είναι η διασφάλιση του τύμβου και η συνέχιση των εργασιών προς τα μέσα. «Τα υπόλοιπα μπορούν να συνεχιστούν την Άνοιξη», λένε οι αρχαιολόγοι.
Το εσωτερικό του τάφου και ο τέταρτος θάλαμος
Στο μεταξύ δεν γνωρίζουν αν το μνημείο έχει τρεις θαλάμους, ενώ δεν αποκλείουν την ανεύρεση τέταρτου. Μία πρώτη εικόνα πάντως για το πως έμοιαζε ο τάφος της Αμφίπολης όταν ανεγέρθηκε έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα σκίτσο το οποίο δείχνει ακριβώς το που βρίσκονται μέσα στον τύμβο τα ευρήματα, όπως οι Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό δάπεδο και οι Σφίγγες.
amfipoli-tafos-570
Η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες.
Μέσα στον τύμβο, εκεί όπου οι αρχαιολόγοι προσπαθούν με χειρουργική ακρίβεια να εισέλθουν μέχρι στιγμής τα πάντα καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου καθώς δεν είναι γνωστό ούτε εάν ο τάφος έχει συληθεί, ούτε φυσικά και το πρόσωπο που φιλοξενείται. Και ενώ όλα τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι με το ενδεχόμενο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να... αχνοφαίνεται στο βάθος διάσημοι αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο επιχειρούν να δώσουν μία εξήγηση.
Σεισμικές τομογραφίες στον τύμβο από το 1998
Ότι στην Αμφίπολη κρυβόταν κάτι εξαιρετικά σημαντικό αποδεικνύεται και από τις σεισμικές τομογραφίες που είχε πραγματοποιήσει στο σημείο από το 1998 η ομάδα των γεωφυσικών Λάζαρου Πολυμενάκου, Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, και Αθανάσιου Λιόση. Η μελέτη τους μάλιστα είχε δημοσιευθεί το 2004 σε ειδικό βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας και είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου