Κόψε τις 7 συνήθειες που οδηγούν τον γάμο σου στο τέλος

Μήπως βλάπτεις την σχέση σου, χωρίς να το

καταλαβαίνεις; Κι όμως, άθελά σου, το κάνεις! Δες επτά κακές συνήθειες των ζευγαριών που οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά συζυγικά προβλήματα.


Τρως ανθυγιεινά
Όλοι ξέρουμε ότι όλα τα κρεμώδη, λιπαρά, πικάντικα, τηγανιτά κ.λ.π. κάνουν κακό στην καρδιά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio, ωστόσο, υποστηρίζουν πως οι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να κάνουν κακό και στην σχέση σου.
Για τις ανάγκες



μελέτης, η οποία θα συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του 2014, ζητήθηκε από ζευγάρια να καταναλώσουν γεύματα με burgers στο εργαστήριο.


 Ο ένας από τους δύο συντρόφους έφαγε ένα πολύ λιπαρό και «βαρύ», ενώ ο άλλος ένα με βάση τα λαχανικά.
Στην συνέχεια τους ζητήθηκε να συζητήσουν μεταξύ τους «ευαίσθητα» θέματα, όπως τα χρήματα, τα πεθερικά, οι δουλειές του σπιτιού και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά. Ύστερα, τους έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα λιπαρά φαγητά κάνουν τους ανθρώπους να στρεσάρονται περισσότερο και να γίνονται πιο αντιδραστικοί στους συζυγικούς καβγάδες.

Δεν ήσουν ποτέ «γελαστός» τύπος
Οι γυναίκες με χαμόγελα «χαμηλής έντασης» στις φωτογραφίες των παιδικών και φοιτητικών τους χρόνων έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν ως ενήλικες, συγκριτικά με τις γυναίκες που στις φωτογραφίες τους έβγαιναν πολύ χαμογελαστές.
Ένα μεγάλο, φωτεινό χαμόγελο, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου DePauw, αντιπροσωπεύει μία υποβόσκουσα θετική τοποθέτηση του ατόμου ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο –στοιχείο, αναμφίβολα, ωφέλιμο σε έναν γάμο. Οι γελαστοί άνθρωποι, λένε οι ειδικοί, μπορεί να είναι από αυτούς που αναζητούν και επιδιώκουν τις σταθερές σχέσεις, και, καθώς το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, οι σύντροφοί τους μπορεί να γίνουν εξίσου ευτυχισμένοι μαζί τους.
Το καλό με το χαμόγελο; Αν θέλεις μπορείς να το προσποιηθείς μέχρι να καταφέρεις να το
 αποκτήσεις. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και το χαμόγελο με το ζόρι είναι ικανό να μας κάνει πιο χαρούμενους, γιατί οι εκφράσεις του προσώπου μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που νιώθουμε.

Δεν έχετε τους μηχανισμούς προστασίας γάμου
Θα ήταν ψέμα να πεις πως δεν προσέχεις έναν γοητευτικό άνδρα, όταν σου χαμογελά. Κάθε γυναίκα θα τον πρόσεχε. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να το παραδεχτείς. Όταν, όμως, είσαι πραγματικά, βαθιά δεσμευμένη με έναν άνδρα συμβαίνει κάτι παράξενο: Όταν αντιληφθείς πως ο άγνωστος αυτός σε φλερτάρει, ξαφνικά γίνεται λιγότερο γοητευτικός στα μάτια σου.
Οι επιστήμονες το ονομάζουν «μηχανισμό προστασίας» και είναι πολύ πιθανό να μην έχεις αντιληφθεί καν ότι τον έχεις. Με τον ίδιο τρόπο, γυναίκες που δεν είναι (πια) τόσο στενά δεμένες με τον σύντροφό τους, έλκονται από έναν όμορφο άνδρα όταν τις φλερτάρει, τόσο όσο και γυναίκες που είναι αδέσμευτες.
Αν, λοιπόν, συνηθίζεις να γοητεύεσαι από τους διάφορους υποψήφιους γαμπρούς που σε γλυκοκοιτάζουν, ίσως θα πρέπει να προβληματιστείς!

Στο ενοίκιο
Η αγορά ακινήτων καταρρέει και μαζί με αυτήν και ο γάμος σου. Αν το σπίτι στο οποίο ζεις σου ανήκει έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε μαζί.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα οικονομολόγων του Hunter College, οι οποίοι συνέδεσαν την ιδιοκτησία ακινήτου με την συχνότητα διαζυγίων. Γιατί; Γιατί όταν η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση, οι ιδιοκτήτες τείνουν να μένουν στους γάμους τους, επειδή είναι πιο δύσκολο να πουλήσουν το ακίνητο και φοβούνται μη χάσουν λεφτά.
Καθώς, λοιπόν, περιμένουν να ανακάμψει η αγορά, καταλήγουν να τα ξαναβρίσκουν μεταξύ τους. Καλώς ή κακώς, το να μη σου ανήκει το σπίτι αφαιρεί τον παράγοντα «κάτσε-να-δούμε-πώς-θα-πάει» και το κάνει πιο εύκολο και για τους δύο να αποχωρήσουν.

Ο υλισμός δεν φέρνει την ευτυχία
Όταν γνώρισες τον σύντροφό σου πίστεψες ότι βρήκες την «αδερφή ψυχή» σου, αφού μπορούσε να ξεχωρίζει τα Louboutin από τα Manolo Blahnik. Και εκείνος συγκινήθηκε όταν αναγνώρισες ότι η γραβάτα του είναι Armani. Ο γάμος σου φαινόταν ονειρικός –ή τουλάχιστον σούπερ-στιλάτος.
Οι επιστήμονες, όμως, του Brigham Young University, σε πρόσφατη μελέτη τους, βρήκαν ότι τα ζευγάρια που παραδέχονται πως λατρεύουν το χρήμα και την πολυτέλεια εμφανίζουν 10-15% χαμηλότερη σταθερότητα στον γάμο τους, από τα ζευγάρια που λένε πως το χρήμα δεν έχει μεγάλη σημασία γι” αυτούς.
Τα πρώτα ζευγάρια τσακώνονται πιο συχνά για οικονομικά ζητήματα, ακόμα κι αν είναι ευκατάστατα, και ανταποκρίνονται λιγότερο στις ανάγκες του άλλου. Μάλιστα, ο γάμος ανάμεσα σε δύο υλιστές είναι σε χειρότερη μοίρα, από έναν γάμο στον οποίον μόνο ο ένας από τους δύο είναι μανιακός με τα ψώνια.

Συναναστρέφεσαι με τη λάθος παρέα
Το διαζύγιο είναι κάτι συνηθισμένο. Μέτρησε πόσοι φίλοι και γνωστοί σου έχουν χωρίσει. Εσείς, όμως, υποστηρίζεις ότι δεν θα χωρίσεις. Βρίσκεσαι, όμως, στην ομάδα υψηλού κινδύνου αν συναναστρέφεσαι τακτικά με διαζευγμένους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brown.
Τα άτομα στο κοινωνικό σου δίκτυο -αυτοί με τους οποίους βλέπεστε αρκετά συχνά- μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις σου περί γάμου. Άτομα με χωρισμένους φίλους έχουν 147% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν επίσης. Στατιστικά, όσο περισσότερους διαζευγμένους φίλους και γνωστούς έχεις, τόσο πιο πιθανό είναι να πεις μια μέρα στον άνδρα σου «ας χωρίσουμε και εμείς».

Καπνίζεις μόνη
Εκείνος κατάφερε να το κόψει. Εσύ, όμως, όχι. Έτσι σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος: Καπνίζεις, παραπονιέται, τσακώνεστε, στρεσάρεστε και τότε χρειάζεσαι ακόμα ένα τσιγάρο.
Ωστόσο, ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Αυστραλίας βρήκε ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί υψηλό κίνδυνο διαζυγίου, αν καπνίζουν και οι δύο σύντροφοι.
Τα ποσοστά διαζυγίου, όμως, αυξάνονται σημαντικά (από 67 έως 95%) όταν μόνο ένας από τους δύο συντρόφους -ιδιαίτερα η γυναίκα- καπνίζει. Μαχαίρι, λοιπόν, για να σώσεις την (έγγαμη) ζωή σου.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου