Τρομοκρατική επίθεση στη Χιλή – “Εκρηξη στο μετρό του Σαντιάγο με 14 τραυματίες

          tromokratia-xili-570  Τουλάχιστον 14 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός ισχυρής έκρηξης σε ένα σταθμό
του μετρό στο Σαντιάγο της Χιλής
. Η κυβέρνηση περιέγραψε την έκρηξη ως μια «πράξη τρομοκρατίας». «Είναι μια πράξη που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τρομοκρατικής επίθεσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Αλβάρο Ελιζάντε.
Η έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε μια εμπορική περιοχή στο σταθμό Εσκουέλα Μιλιτάρ που βρίσκεται κοντά στη στρατιωτική ακαδημία του Σαντιάγο. Η γραμμή αυτή του μετρό θεωρείται η πιο πολυσύχναστη στη πρωτεύουσα της Χιλής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικά με ωρολογιακό μηχανισμό που είχαν τοποθετηθεί σε ένα κάδο απορριμμάτων.
                                                                                                                                               «Ο ήχος της έκρηξης ήταν φοβερός. Σε μια κυρία έπεσε ένα τσιμεντένιο κομμάτι της οροφής» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό δίκτυο Noticias 24 Horas. «Η σκηνή ήταν φρικτή, υπήρχε μια τραυματισμένη γυναίκα ξαπλωμένη στο έδαφος. Οι πελάτες έτρεξαν να σωθούν χωρίς να πληρώσουν το γεύμα τους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόζα Βαλντές μια σερβιτόρα σε ένα εστιατόριο του σταθμού.
Η γραμμή του μετρό αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «οι ύποπτοι είναι δύο νέοι άνθρωποι» οι οποίοι ξέφυγαν με ένα όχημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση και η κυβέρνηση ανέφερε ότι η νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει εφαρμοστεί πλήρως. «Η κυβέρνηση δεν θα ησυχάσει αν δεν βρει τους δράστες που προσπάθησαν να σκοτώσουν αθώους χιλιανούς»,δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγκο Πεναλίλο.
Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη χαρακτήρισε την επίθεση "φρικτή τραγωδία". «Αλλά η Χιλή είναι και θα συνεχίσει να είναι μια ασφαλής χώρα», πρόσθεσε. Περισσότερες από εκατό εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών στη Χιλή, ιδιαίτερα σε ΑΤΜ τραπεζών, σε πρεσβείες και σε εστιατόρια, αλλά μέχρι στιγμής ποτέ δεν είχαν υπάρξει θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές.
Η επίθεση έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν από την επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου, 1973, με το οποίο ανατράπηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος συνδυάζεται από βομβιστικές επιθέσεις.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου